gotowanie wg ajurwedy b

Zrównoważone, świeże pożywienie, odpowiednio przyprawione i dobrane do własnej konstytucji psycho-fizycznej jest podstawą dbania o zdrowie według Ajurwedy. W części teoretycznej poznamy tajemnice sześciu smaków oraz przypraw, które sprawią, że nasze posiłki będą nie tylko smaczne i pożywne, ale posłużą nam też jako lekarstwo W części praktycznej nauczymy się przyrządzić dania, które współczesny człowiek, w dzisiejszych hektycznych czasach może przygotować bez większego wysiłku i obciążenia czasowego. Nasze menu obejmuje różne propozycje obiadowe jak i przekąski oraz śniadania. Po wspólnym gotowaniu, przy konsumpcji stworzonych własnoręcznie pyszności, będzie okazja na sesje pytań i odpowiedzi oraz nabycie podstawowych przypraw kuchni ajurwedyjskiej. Uczestnicy dostaną materiały dydaktyczne oraz listę przepisów.

 

 

Szymon Cechnicki praktykę jogi rozpoczął w 2006, rok później ukończył kurs dla nauczycieli (TTC) w Neyyar Dam (Indie) i zaczął uczyć i masować w Centrum Jogi i Ajurwedy w Krakowie. Technik masażu ajurwedyjskiego uczył się u Dr. Pratap Chauhan w Jiva Ayurveda (Indie) oraz wielomiesięcznego pobytu w Kerali, miedzy innymi w Kannur College of Ayurveda. W 2009 roku mieszkał w Sivananda Yoga Vedanta Center w Berlinie i uczył się medycyny naturalnej w Akademie für Heilpraktiker. Od 2007 regularnie tłumaczy wykłady na międzynarodowym kursie dla nauczycieli Jogi (TTC) w Ustce. Od ostatniego roku prowadzi tam zajęcia szkoleniowe dla przyszłych nauczycieli jogi, kilkakrotnie asystował również na kursach nauczycielskich we Francji. W 2012 założył Wydawnictwo Widja promującę wiedzę o jodze klasycznej i ajurwedzie. Jest organizatorem wyjazdów z ajurwedą do Toskanii „Joga Toskania”.
Prywatnie jest tatą dziesięcioletniego urwisa.

 Szymon Cechnicki 2